Silverfisk Artiklar

Silverfiskar stoppar åldrandet

Artikel (Aprilskämt) publicerad av Mittuniversitetet 2011-04-01

Efter att ha tvingats avbryta höstens forskningsförsök kring viktminskning med cryptosporidium satsar Mittuniversitetet nu på forskning som kan bromsa åldrandet. Ett nytt forskningsprojekt om silverfiskar har visat lovande resultat.

– Silverfisken förtär hudavlagringar och stimulerar föryngring av huden genom celldelning. Detta kan leda till att huden föryngras med tio år på ett halvår, säger Molle Kühl, professor i fysiologi.
Ett av Mittuniversitetets forskningsområden Vikt och hälsa satsar nu på friskvård för den breda allmänheten.

– Vi har ett laboratorium där vi började med cryptosporidium, men nu har vi också börjat odla silverfiskar.  Syftet är att vara till nytta i regionen, där vi har ett uttalat problem med övervikt och åldrande bland befolkningen, säger rektor Anders Söderholm.
Projektet drivs av en forskargrupp under ledning av professor Molle Kühl i samarbete med forskare vid Université de Chvalstère i södra Frankrike.

–  Med detta vill vi ta Mittuniversitetet ett steg närmare våra kärnvärden, som är snygg, smal och smart, säger Anders Söderholm.
Projektet är ännu i ett inledningsskede och söker testpersoner för att verifiera resultaten.

– Det fullskaliga försöket med viktminskning i Östersund har fallit väl ut. Nu väntar vi på resultat från kliniska tester med silverfiskar, säger Molle Kühl.

Bli av med silverfisken

Publicerad 2010-10-01

Silverfiskar lever på att äta smutsen i ditt avlopp. De små snabba och ljusskygga krypen stormtrivs i ditt badrum och kök. Där kan de leva i upp till fem år. Så här blir du av med silverfisken.

De flesta har sett de 10 mm långa insekterna som har silverskimrande fjäll. Nästan alla hem har nämligen enstaka silverfiskar i badrummet eller i köket.
– De lever oftast vid avloppet. Där livnär de sig på lite allt möjligt, som smuts och tvålrester. I stort sett alla hem har silverfiskar, säger Bengt Ahlberg, skadedjursbekämpare och teknisk chef på Svea Miljö och Hygien.
Silverfisken går att spåra i fossiler 300 miljoner år tillbaks i tiden. De tillhör urinsekterna och har i stort sett inte behövt förändra sig under evolutionens gång. Honan lägger cirka 100 ägg under sin livstid. Silverfiskarna har en livslängd på fyra till fem år. De är mycket ljusskygga och kommer fram först när mörkret faller på.
– Det händer att folk blir hysteriska efter att ha sett ett par silverfiskar i badrummet. Det är många som tycker att de är äckliga. Men de är inte skadliga egentligen. Det händer i sällsynta fall att de gör skada på papper eller tyg, säger Bengt Ahlberg.
Det är framför allt i fuktiga utrymmen som silverfiskarna trivs i.
– Om du ser dem i vardagsrummet eller i sovrummet kan det vara ett tecken på fuktskador. Det är sällsynt att de är någon annanstans än i badrummet och köket, säger Bengt Ahlberg.
Vanligast med silverfisk är det i äldre bostadshus.
– Det beror på att de husen inte är byggda för att hålla borta fukten på samma sätt. Byggnaderna är mer slitna och fuktskador uppstår lättare, säger Bengt Ahlberg.
Eftersom insekterna trivs i fukt är det också där lösningen finns.
– Det är om det finns hundratals silverfiskar i ditt hem som det kan vara läge för en sanering. Annars finns det andra sätt att få bort dem. Om man håller det så torrt som möjligt i badrum och kök så försvinner de. De måste ha fukt för att kunna överleva. Det går att lägga ut klisterfällor men de är inte så effektiva, säger Bengt Ahlberg.

Jönköpings läns museum

Utställningarna plockas ner på Jönköpings läns museum

2011-01-10 11:23

Från och med idag måndag den 10 januari är utställningssalarna på Jönköpings läns museum stängda. Museet har sedan flera år

brottats med ovälkomna gäster i form av silverfiskar och annan ohyra som trivs i det fuktiga klimatet. Problemet blev extra

uppmärksammat när museet upptäckte att silverfiskarna åt på John Bauers originalmålningar.

Jönköpings kommun, som äger fastigheten, har avsatt 25 miljoner kronor till den kommande renoveringen. Salarna kommer att

klimatanpassas och delas in i olika zoner så att föremål av olika material kan ställas ut i lokaler med anpassade temperaturer.

Artikeln publicerad i NA

Avloppsvatten i källaren – igen

Publicerad: 2010-08-26

Nu måste Gotlandshem göra något åt problemen, anser drabbade boende

För tredje gången sedan familjen Glansholm flyttade in i huset har källaren översvämmats.
Senast det hände var vid ovädret i onsdags kväll.
– Det bubblade upp bajskorvar genom golvbrunnen och det sprutade vatten ur ett rör, berättar Veronica Glansholm, som nu kräver att Gotlandshem gör något åt problemen på Mästerbygatan i Visby.

För precis som tidigare så var det inte bara dagvatten som tog sig in i källaren, utan även avloppsvatten som bubblade upp ur golvbrunn i gången där trebarnsfamiljen har sitt förråd.
– Vi har lärt oss av tidigare översvämningar att inte ha något direkt på golvet, utan på träpallar med plast ovanpå. Men vi måste ändå plocka ut allting ur förrådet för att få bort vattnet.
Det som gör Veronica Glansholm riktigt arg är att hon tycker att Gotlandshem inte tar problemet på allvar.
– De skyller på kommunen och råder oss hyresgäster att kontakta våra försäkringsbolag. Men därifrån får vi ingen ersättning eftersom vi inte har något som är värt en massa pengar i förrådet. Men där finns ju sådant som är värt mycket för oss och som inte går att ersätta. Annars hade vi ju slängt det.

”Det bubblade bajs”
Vid 22-tiden i onsdags kväll gick Veronica Glansholm ned i källaren. Det häftiga regnandet gjorde att hon blev orolig för ännu en översvämning.
– Det bubblade upp vatten och bajskorvar ur brunnen, och det sprutade upp vatten ur ett rör där ledningen till en ny elcentral kommer upp, berättar hon visar i sin kamera hur hon fotograferat och filmat hur det såg ut.
Precis som i källargångar och förråd stod vatten i cykel- och barnvagnsförråd kvar i går förmiddag, även om mycket sjunkit undan genom betonggolvet.
– Huset tar skada av de här översvämningarna, säger Veronica Glansholm och visar på fuktskadade väggar där färg och puts rasat och matförråd där det luktar mögel. Dessutom har vi fått silverfiskar i lägenheten och det är väl ett tecken på fukt.
Gotlandshem ryckte ut till Mästergatan på onsdagskvällen när de fått samtal om översvämningen. Och i går förmiddag började arbetet med att suga upp vattnet, fukta av och sanera.
– När det blir sådana här mängder vatten så finns det inte plats för allt, och då kan avloppsvattnet gå upp bakvägen. Mästergatan är värst drabbad även om vi haft mindre problem även på andra ställen, säger Gotlandshems förvaltningschef Per-Ewe Boberg.

Hittar inte felet
I går fick hyresgästerna en lapp om att kolla sina källarförråd. En container för sådant som skadats och behöver kastas ska också ställas ut på Mästergatan.
– Vi vet inte vad felet är. Vi får ta kontakt med kommunen för en diskussionen om vems ansvar det är, säger Per-Ewe Boberg.
Kommunen ansvar för vatten- och avloppsrören till fastighetsgränsen.
– Vi gör ofta utredningar – kanske ett par i veckan – men det är ytterst sällan problemet är kommunens. Vi arbetar med vårt nät för att förebygga sådant här. Felet sitter ofta inne i fastigheter eller beror på dålig dränering. Det tråkiga är att det alltid är de enskilda kommuninvånarna som får sitta emellan när det diskuteras vems ansvar det är, säger Lotta Pettersson, vikarierande VA-områdeschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Räddningstjänsten hade i går inte fått några samtal om översvämningar.
Och Mats Olofsson, skadechef på Länsförsäkringar, uppger också att det var lugnt trots det häftiga regnandet.

Klicka här för att läsa artikel i Hela Gottland

Artikel i DN 2004-11-25

Silverfisk kan vara tecken på fuktskada

Publicerat 2004-11-25 14:03

Nästan alla har dem därhemma, kanske inte så många och kanske bara i badrummet. Men om de bara blir fler och fler? Om du också får in dem i köksskåpen och kanske rent av i sängen? Silverfisken är ofarlig men se den som en varningssignal, är expertisens råd.

Läs hela artikeln på: http://www.dn.se/bostad/silverfisk-kan-vara-tecken-pa-fuktskada-1.329663