Artiklar om silverfisk

Här har vi samlat artiklar om silverfiskar, från olika tidningar. De handlar om allt från silverfiskarnas matvanor till silverfiskarnas intresse för nybyggda hus.

 

5 fakta om silverfiskar

Expressen har listat fem roliga fakta om silverfiskar.

För det första har de funnits på jorden extremt länge. De fanns till och med innan dinosaurierna fanns.

För det andra trivs silverfiskarna överallt där det är varmt och fuktigt och äter allt möjligt. Några exempel på sånt de tycker om att smaska på är papper, lim, tandkräm, hår- och hudavlagringar samt klädfibrer.

För det tredje kan silverfiskar bli jättegamla. Ju mindre djur desto kortare livslängd, brukar det ju heta, men de pyttesmå silverfiskarna brukar bli mellan 2 och 6 år och de kan bli så mycket som 8 år!

För det fjärde har silverfiskarna superrörliga kroppar. De kan slingra sig in i minsta spricka och springa och de kan hoppa ända upp till en meter vertikalt.

För det femte är silverfiskar väldigt svåra att döda. De verkar motstå de flesta gifter och det är kanske därför de har överlevt så länge på jorden.

Läs hela artikeln här.

Silverfiskar täppte igen ventilationen

Silverfiskarna hittade enligt Aftonbladet ett bra hem i ett arkiv i Trelleborg under november månad. Saneringsföretaget som kom för att utrota silverfiskarna upptäckte att ventilationen var helt igentäppt. En tegelsten hade rasat ned i ventilationskanalen, vilket bildade ett idealiskt klimat för silverfiskarna i arkivet.

Läs hela artikeln här.

Massor av silverfiskar på hamburgerrestaurang

På en hamburgerrestaurang i centrala Göteborg fann miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer mängder av silverfiskar, skriver GöteborgDirekt.

I köket hade någon stoppat in en filt under en av arbetsbänkarna och när den togs bort fann man ett stort antal silverfiskar som hade bosatt sig under filten. En av silverfiskarna hade hittat fram till kökets behållare med salt, där den kröp omkring i jakt på föda.

Förutom den stora mängden silverfiskar, hade restaurangen också flugor och mögel och riskerar nu böter på upp till 40 000 kronor.

Läs hela artikeln här.

Stora silverfiskar sprider sig

Aftonbladet 2016-11-16

Skadedjur. Nu finns den över hela landet – den större silverfisken som gärna livnär sig på papper och konstverk.

Svår att hitta är den inte, men desto knepigare att bli av med.

Sedan ett par år tillbaka sprids i Sverige den långsprötade silverfisken, större än den vanliga och försedd med just långa spröt.

– Nu förekommer den mer eller mindre i hela landet. Det spelar ingen roll hur kallt det är ute – den finns ju bara inomhus, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på bekämpningsföretaget Anticimex.

Den långsprötade silverfisken är vanligast i förhållandevis nybyggda hus, men man vet inte säkert varför.

– Lite oförklarligt kan de dyka i stora mängder i nya hus, så orsaken skulle kunna vara att det i byggprocessen förekommer många material som den här insekten gillar, säger Persson Vinnersten.

Inget preparat finns heller som tar död på hushållets alla silverfiskar på en gång.

– Nej, de är knepiga. Om det är som vi tror – att de bor i väggar, golv och tak – då är de också väldigt kinkiga att komma åt.

Så rekommendationen lyder: Noggrann städning, gärna dammsugning längs socklar och i de skrymslen man kommer åt. I detaljhandeln finns också långtidsverkande medel som kan vara effektiva, kisel till exempel. Det verkar uttorkande på insekter.

Nya sortens silverfiskar i nybyggda hus

Aftonbladet 2016-11-14

När Essan, 33, nyligen kom hem från en semesterresa hittade han 43 döda silverfiskar i sin nybyggda lägenhet i Stockholm.

Silverfiskar av en ny och större sort har dykt upp runtom i landet, enligt Anticimex.

– Även om Anticimex har sanerat lägenheten har de inte försvunnit, säger Essan.
Essan, 33, flyttade till en nybyggd bostadsrätt på Kungsholmen i Stockholm för tre år sedan. För ungefär ett halvår sen började silverfiskar dyka upp i lägenheten. Han fann dem överallt; i sängen, köket, på hyllorna.

Den sorten som dykt upp i hans lägenhet är större, cirka tre centimeter, med längre spröt och med liten mustasch än den vanliga silverfisken, enligt P4 Stockholm, som rapporterade först om fenomenet.

– Anticimex har varit hemma hos oss och sanerat. Men de försvinner inte. När vi kom hem efter en vecka i Spanien räknade vi till 43 döda silverfiskar i hela lägenheten, säger Essan till Aftonbladet.

Enligt Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex, kommer rapporter om nya sortens silverfiskar från hela landet.

– Oftast påträffas de i nybyggda hus. Vi vet ännu inte riktigt varför det är så, säger han.
Svåra att göra sig av med

De är svåra att komma åt eftersom de inte bygger bo. De kan finnas under väggar och golv.
– Vi bryter inte upp golv för att hitta dem, säger Thomas Persson Vinnersten.

Man kan inte få bort dem helt, men det finns sätt att ”lindra symptomen”, som han uttrycker det.

– Man ska dammsuga ofta och noga, framförallt vid lister. Inte ha en massa papper liggande i högar och i värsta fall får man täta längs golvsocklar, säger Thomas Persson Vinnersten.

Silverfiskar stoppar åldrandet

Artikel (Aprilskämt) publicerad av Mittuniversitetet 2011-04-01