Bli av med silverfisk

Det finns flera olika sätt att bekämpa silverfiskar på. Det finns medel mot silverfisk, husmorsknep och silverfiskfällor. Här beskriver vi de olika sätten och tipsar om vilka som är effektivast.

Medel och knep mot silverfisk

För att bli av med silverfisk är Rödcederolja mot silverfisk och rödcederträ väldigt effektivt. Man sprayar Rödcederolja mot silverfisk längs med lister och på de ställen man vill hålla fritt från silverfiskar. Man kan också spraya oljan på rödcederträ och lägga på olika platser i hemmet.

Rödcederolja mot silverfisk är en ny produkt som har forskats fram för att vara extra effektiv mot just silverfisk. Den består av en blandning av rödcederolja och andra eteriska oljor som skrämmer bort silverfiskar. Vanlig rödcerolja fungerar också mot silverfisk, om än inte lika effektivt.

Både rödcederolja och rödcederträ har en svag men specifik doft, som silverfiskarna inte tycker om. För människan är doften dock fräsch och behaglig.

Ett annat knep mot silverfiskar är att droppa ättika på en bomullstuss och stryka längs med lister och skåpluckor. Man kan också dränka in bomullstussen med ättika och låta den ligga framme. Tyvärr finns det vissa risker med att använda ättika och det luktar inte heller så gott.

Bikarbonat är ett annat ämne som har använts mot silverfisk. Läs mer om bikarbonat mot silverfisk här.

Att städa ofta och noga kan hjälpa mot silverfiskar. De tycker om allt med stärkelse i och mumsar gärna på både mjäll och hår som har ramlat ned på badrumsgolvet. Även matrester eller tomma matförpackningar som inte är helt rengjorda är smaskens för silverfisken, som gärna kilar omkring i sopskåpet under diskbänken.

Eftersom silverfisken tycker om stärkelserik mat kan man prova med att täta tapetskarvar och lister, så att det inte finns något tapetklister att äta på för silverfisken. Den gillar också när det är fuktigt och instängt, så att vädra och hålla torrt är det knep. Det är dock ganska svårt att lyckas med i kök och badrum.

Fällor mot silverfisk kan vara ett bra komplement när man vill bli av med silverfisk. Läs mer om fällor mot silverfisk här.

Silverfiskfälla

Den effektivaste silverfiskfällan är definitivt den klistriga silverfiskfällan. Den har vunnit ett otal priser och utmärkelser och den är ekologisk. Det är en fälla mot silverfisk som med hästlängder slår allt annat på marknaden. Den fungerar för både vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk.

Silverfiskfällan lockar till sig silverfiskhanarna med hjälp av feromoner, ett ämne som silverfiskhonorna utsöndrar. Hanarna skyndar till fällan eftersom de tror att det finns honor där att para sig med. När hanarna kommer fram till fällan fastnar de i fällans klistriga del. Honorna har då inga hanar att föröka sig med och populationen av silverfiskar dör ut.

Den populära silverfiskfällan är:

  • effektiv mot både vanlig och långsprötad silverfisk
  • giftfri
  • miljövänlig
  • ofarlig för barn och husdjur
  • doftlös.

Silverfisk klistrig fälla testas av tidningen cosmopolitan

Bild från när tidningen Cosmopolitan testade den klistriga fällan för silverfiskar.

Silverfiskar bikarbonat

Bikarbonat är en slags jäsmedel som kan finnas i hav, vattendrag och i marken. Bikarbonat är en av ingredienserna i bakpulver som är en blandning av bikarbonat, syra och stärkelse.

Hur effektivt är bikarbonat för att bli av med silverfiskar? Bikarbonat kan användas mot kackerlackor, spindlar, kvalster, sniglar och flera andra skadedjur, men beroende på vilken typ av skadedjur det är krävs det olika metoder för bekämpning. Bikarbonat är effektivt för att döda silverfisk men det är inte en långvarig lösning, då silverfisken snart kommer tillbaka.

Det har diskuterats i medier om bikarbonat kan vara farligt och som de flesta ämnen är det farligt om man får i sig för mycket av det, men i liten mängd verkar det snarare vara bra för hälsan.