5 saker du inte visste om silverfiskar


Expressen 2019-07-25

Silverfiskar – för de flesta av oss får bara blotta ordet håren på ryggen att ställa sig upp. Även om de är husdjuren som ingen vill ha i köksskåpen eller badrummet, så finns det en hel del roliga fakta om dem. Kolla in listan nedan!

Silverfiskar är förhistoriska

Silverfiskar har funnits sedan urminnes tider, över 400 miljoner år för att vara mer exakt. För att sätta det lite i perspektiv, så innebär det att de fanns på jorden redan 100 miljoner år innan dinosaurierna ens dök upp. Silverfiskar var troligen ett av de första djur som lämnade livet i havet för ett liv uppe på land.

Silverfiskar är allätare

Trodde du kanske att de bara levde i fuktiga utrymmen i badrummet? Silverfiskar trivs i de flesta av hemmets vrår, bara det är varmt och fuktigt. De föredrar att mumsa på saker med mycket stärkelse i, som papper, lim, tandkräm – och dina hår- och hudavlagringar. Fibrerna i dina bomulls- och sidenkläder är en annan favorit.

Silverfiskar lever länge

Många tror att silverfiskar är lika kortlivade som insekter generellt, men verkligheten är snarare den motsatta. Silverfiskar blir oftast mellan 2-6 år, och om förutsättningarna finns så kan de bli ända upp till åtta år.

Silverfiskar är smidiga

Eftersom deras kroppar är små och superrörliga kan silverfiskarna ta sig in i minsta spricka och vrå. De klättra utan problem upp för både väggar och tak, och fixar även att hoppa upp till en meter vertikalt.

Silverfiskar är svåra att döda

Silverfiskar är imponerande tåliga mot insektsgifter som tar kål på de flesta småkryp. Troligtvis har deras långa existens mycket att göra med det. Tyvärr gör det dem även ruskigt svåra att bli av med. Vi får trösta oss med att de, trots allt, är helt ofarliga för oss.